Despre cărți și bebeluși


Photo: Mother and baby by Sandblasted-Skin


Probabil știi deja că este foarte important să le citești copiilor tăi, de la o vârstă cât mai fragedă. Dar cred că toți ne simțim puțin aiurea când citim cu voce tare unui bebeluș de 3-4 luni, toți am vrea să știm cum să-l oprim pe bebelușul de 6 luni din a roade cartea, sau cum să-l convingem pe toddler-ul de 1-2 ani să stea jos câteva minute și să asculte. Ei bine toate acestea sunt etape absolut normale în dezvoltarea micilor cititori și chiar dacă uneori ni se pare că sunt prea mici să poată aprecia lectura, în fiecare dintre aceste etape, oarecum frustrante pentru noi, ei învață ceva nou.

Un bebeluș nu va înțelege tot ceea ce faci sau motivul pentru care o faci, dar activitățile repetitive îl ajută să se simtă în siguranță în mediul familial. Cititul cu voce tare, ca activitate pe care o faceți împreună încă din primele luni ale bebelușului, va crea o legătură între cărți și ceea ce bebelușul iubește cel mai mult, vocea și afecțiunea părinților săi. Citindu-i constant îi arăți că cititul este important, iar citindu-i cu iubire, cu entuziasm și implicare ești pe calea cea bună spre a crește un mic cititor.

Cititul cu voce tare:
  •          îl învață pe bebeluș despre comunicare
  •          introduce concepte precum animalele, numerele, literele, culorile, formele, etc
  •          construiește abilități de ascultare, memorare și vocabular
  •         îi oferă bebelușului informații despre lumea din jurul lui

Până împlinesc un an bebelușii învață astfel toate sunetele necesare pentru a vorbi limba lor nativă. Cu cât îi citești mai mult, cu atât aude mai multe cuvinte și va vorbi mai bine când va veni momentul.

În sfârșit, nu uita că poți oricând să-i spui copilului tău o poveste și nu ai nevoie de vreun cadru special. Încearcă asta în timp ce îi schimbi scutecul, în timp ce îi pregătești micul dejun, în timp ce vă jucați, afara la plimbare sau înainte de culcare când poți să-I spui povestea zilei care tocmai a trecut. Toate aceste momente reprezintă oportunități de a te conecta cu copilul tău și de a-i dezvolta vocabularul și înțelegerea asupra lumii în care se dezvoltă.

Voi aborda în următoarea postare felul în care alegem cărțile pentru copii între 0 și 3 ani și voi oferi câteva sfaturi cu privire la modul în care putem aborda lectura la aceste vârste.

Dacă vă interesează subiectul și doriți să mă urmăriți/promovați click subscribe cu adresa de mail sau share pe rețelele de socializare. Sharing is caring! 😊

Comments