Cum alegem cărţile în primul an de viaţă al bebeluşului nostru


Fiecare părinte informat știe că cititul este crucial pentru dezvoltarea copiilor, dar de unde multe ori nu știm ce cărți sunt potrivite pentru bebelușul nostru, nu știm ce îl ajută și ce îl supra-stimulează, ce i se pare interesant și ce îl plictisește. Pe măsură ce cresc, alegerile devin mai ușoare, pentru că încep să aibă diverse interese și pasiuni, alegerile devenind strâns legate de asta. La început însă, când mămicile au atâtea pe cap, de la adaptarea la noua viață cu bebelușul, la alăptare, diversificare, etc, puțin este timpul rămas pentru informare în această zonă.

De aceea, m-am gândit să vin cu câteva idei și sfaturi despre selectarea primelor cărți ale bebelușului, despre cum le ‘citim’  bebelușilor și ce așteptări să avem. Scopul este să citiți’ cel puțin o carte pe zi și nu, nu trebuie să fie mereu alta, 😊 copii mici adoră repetiția și rutina.

Primele mele versuri, poezii și cântecele
 cu ilustrații de Walter Riess
Primul pas înspre familiarizarea copiilor cu cărțile îl facem oarecum din instinct încă din prima zi, spunându-le rime sau cântându-le cântecele de leagăn. În primele luni de viață, copilului tău îi place doar să-ți audă vocea, așadar, poți citi aproape orice, în special cărți cu poezii și cântecele sau orice text rimat. 

În această perioadă, am descoperit și mi s-a părut fantastica această carte de la editura Corint Junior ilustrată de Walter Riess care se numeşte 'Primele mele versuri, poezii și cântecele'. Pe mine m-a ajutat enorm, pentru ca nu știam deloc versuri sau cântece pentru copii, ceea ce cred ca e cazul multora dintre noi :). Această carte continuă să fie răsfoită și citită în fiecare zi doi ani mai târziu, când deja știe multe dintre versuri și are preferate.

Baby's very first cot book: night time de Fiona Watts
Între 4 și 6 luni bebelușii încep să arate mai mult interes pentru cărți. Este posibil să nu știe ce înseamnă imaginile dintr-o carte, dar se pot concentra pe ele, așa că pe măsură ce copilul începe să apuce diverse lucruri cu mânuțele, puteți introduce cărțile de fetru sau de pânză care conțin fețe, culori strălucitoare și forme geometrice. Cărțile pentru bebeluși ar trebui să aibă text simplu, repetitiv și familiar și imagini clare. Micuțul tău va apuca și va ține cărțile în mânuțe, dar în același timp le va găuri, le va mesteca și le va arunca. Nu vă faceți griji, asta este normal și reprezintă felul lor de a cunoaște lumea din jur. 

Din oferta Usborne vă recomand seria 'Baby's very first cloth books and cot books' care sunt fantastice pentru această primă perioadă de explorare, care implică foarte mult gustatul tuturor obiectelor, inclusiv al cărţilor :)
Pe măsură ce copilul devine mai interesat să privească imaginile, alegeţi cărți cartonate cu imagini simple pe fundaluri solide, reprezentând bebeluși, jucării sau lucruri din casă. Când bebelușul începe să stea în șezut sau să mănânce, puteți introduce povești simple despre rutine zilnice, cum ar fi ora de masă, de culcare sau de baie. 

That's not my lion - carte senzoriala
Cărțile cu oglinzi și texturi diferite (tare, moale, pufos, aspru) sunt de asemenea foarte potrivite pentru această grupă de vârstă, la fel și cărțile pliabile sau cărțile cu clapete. Cărțile cartonate îi ajută pe bebeluși să învețe mai ușor să răsfoiască, iar cărțile de pânză pot merge peste tot - chiar și  în cada. De asemenea, bebelușilor de orice vârstă le plac albumele foto cu poze ale oamenilor pe care îi cunosc și îi iubesc și adoră cântecele de leagăn.

Una dintre cele mai sigure metode de a te asigura că micuțul tău crește pentru a fi cititor, este să ai mereu cărți în casă. Când copilul este suficient de mare pentru a-și alege singur jucăriile, asigurați-vă că unele dintre ele  sunt cărți.

Pentru recomandări de cărţi, vânzare de cărți Usborne şi alte discuţii pe tema aceasta mă găsiţi pe pagina Atelierul de mici cititori de pe facebook şi instagram. Dacă vă place şi vi se pare interesantă ideea blogului meu please share the love! :)


Comments